احمد وحیدی، وزیر کشور دولت ابراهیم رئیسی، دوشنبه، ۱۵ آبان (۶ نوامبر)، از طالبان خواست که برای تامین حقابه ایران از هیرمند، مبارزه با تروریسم و امنیت مرزهای دو کشور اقدام کنند.
او در نشست مشترک هیئت ارشد طالبان به رهبری ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخستوزیر طالبان، با معاونان وزارت کشور، استانداران استانهای هممرز افغانستان، فرماندهی مرزبانی ایران و نمایندگان نیروهای نظامی جمهوری اسلامی، گفت که ایران در زمینههای مختلف خواستار امضای تفاهمنامه با افغانستان است.
محترم ملا عبدالغنی برادر آخند معاون اقتصادی ریاست الوزراء امارت اسلامی افغانستان حین سفر رسمی خویش به ایران با احمد وحیدی وزیر امور داخله آن کشور دیدار نمود. این دیدار که در مقر وزارت داخله آن کشور انجام شد با محترم ملا عبدالغنی برادر آخند، تعدادی از وزراء ... pic.twitter.com/UschcpLkPB
— ارگ - ARG (@ARG_1880) November 6, 2023
خبرگزاری ایرنا گزارش داد که احمد وحیدی در این نشست، بر حل مشکل حقابه ایران از رود هیرمند تاکید کرده است.
به گزارش ایرنا، وحیدی گفت: «مسئله آب بر روابط میانمدت و بلندمدت دو کشور سایه افکنده و باید تلاش شود که این مشکل را برطرف سازیم.»
ایرنا نوشت که موضوع امنیت مرزها، مبارزه با تروریسم، برقراری شرایط برای بازگشت پناهجویان افغانستان به کشورشان و توسعه روابط تجاری، از دیگر مواردی بود که وحیدی به آنها پرداخت.
خبرگزاری جمهوری اسلامی همچنین به نقل از ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخستوزیر طالبان، نوشت: «مسئله فلسطین، زمینهای برای اتحاد جوامع کشورهای اسلامی است.»
اما در بیانیه ارگ طالبان درباره این دیدار، هیچ اشارهای به جنگ اسرائیل و حماس و حمایت از فلسطین نشده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در بیانیه طالبان آمده است که ملا برادر در دیدار با مقامهای جمهوری اسلامی ایران، تاکید کرده است که ثبات و توسعه در افغانستان، به نفع منطقه و جهان است، و خواستار گسترش روابط بازرگانی میان دو کشور شده است.
ملا برادر همچنین خواسته است که ایران زندانیان افغان را که به جرایم سبک متهم شدهاند، به حکومت طالبان بسپارد تا آنان باقیمانده دوران حبس خود را در زندانهای افغانستان سپری کنند.
در بیانیه ارگ طالبان ذکر شده است: «محترم ملا صاحب در این دیدار، مبارز علیه مواد مخدر را اولویت امارت اسلامی افغانستان دانست و افزود که در حال حاضر کشت و قاچاق مواد مخدر در افغانستان به صفر نزدیک شده است.»
احمد وحیدی، وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران، نیز مسئله پناهجویان افغان را در ایران، فرصت خوبی برای همکاری دانست و افزود که برای انسجام بهتر شرایط پناهجویان افغان و رسیدگی به مشکلات آنان، لازم است کمیته مشترکی از دو کشور تشکیل شود.
بنا به بیانیه ارگ طالبان، وحیدی همچنین خواستار تقویت بازارهای مشترک میان دو کشور، مبارزه با مواد مخدر، تقویت پاسگاههای مرزی، توسعه تجارت و انسجام وضعیت مهاجران افغان در ایران و رسیدگی به مشکلات آنان شد.
هیئت طالبان به رهبری ملا برادر، تاکنون با حسن کاظمی قمی، سفیر ایران در کابل، امیر عبداللهیان، وزیر خارجه، و علیاکبر احمدیان، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، دیدار کرده است.
مشخص نیست که هیئت طالبان با کدامیک از دیگر مقامهای جمهوری اسلامی در تهران دیدار خواهد کرد.
بیش از دو سال از عمر حکومت رژیم طالبان در افغانستان میگذرد و در این مدت، تهران تا حد ممکن از درگیری و تنش با طالبان خودداری کرده است. تهران کوشیده است روابط خود را با طالبان گسترش دهد و زمینه سفر هیئتهای متعدد طالبان را به ایران فراهم کرده است، اما در مقابل، طالبان به درگیریهای مرزی و نقض حریم زمینی ایران پرداختهاند.
جمهوری اسلامی ایران از ادامه فعالیت شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) در افغانستان نگران است و امیدوار است که طالبان از حضور و فعالیت این گروه در مرزهای شرقی کشور جلوگیری کنند. در دوران حکومت طالبان، داعش مسئولیت خونینترین حملهها را در افغانستان بر عهده گرفته و چندین مقام ارشد این گروه را نیز ترور کرده است.